Яких працівників варто позбутися

Чому керівник відкладає звільнення недбайливого співробітника?

Image
Відкрити сурдопереклад
  1. Співробітник не справляється з роботою. Це найпоширеніша причина. Якщо співробітник «не тягне», а керівник не вживає активних дій в цій ситуації, то у інших виникає питання: «А чому йому можна погано працювати? Значить, і мені можна?». Людина так влаштована, що від таких думок її характер різко псується. А значить, і продуктивність, і результативність йде вниз. Адже люди все бачать, їх не обдуриш, від них нічого не приховаєш. Тому необхідно оперативно вживати заходів. Якщо один із співробітників погано працює – звільнення є найкращим способом навчити інших працювати добре.
  2. Грубе порушення. Наприклад, збирачі меблів, виконуючи замовлення, поскаржилися клієнту, як мало їм платять. Клієнтка, жаліслива жінка, написала в акті: «Додайте зарплатню». Замість цього директор на загальних зборах оголосив збирачам догану, позбавив премії. Збирачі образилися і звільнилися. Ніхто не став їх затримувати.
  3. Погано спілкується з клієнтами. Грубить клієнтам, не виконує обіцянок, не дотримується встановлених в компанії стандартів, проявляє підвищену нерозумну активність. Від такого співробітника необхідно позбутися зі швидкістю світла. Він відлякує клієнтів від вашої організації перекриває канали з грошима, що називається, відводить гроші від вашої каси. Поки не сіли міцно на мілину, приймайте рішення швидко, не тягніть.
  4. Не склалися стосунки з начальством. Тонкий момент. Начальнику необхідно проаналізувати в чому причина цього? Як часто це відбувається? Звільняти через особисту неприязнь ознака слабкості. З одного боку, у нашому житті немає випадковостей: якщо ви зустрілися з цією людиною, значить, вам необхідно вивчити певний урок, а звільненням, як правило, ви це питання не вирішите. Особливо сумна ситуація, коли доводиться розлучатися з цінним розумним співробітником через гонор начальника. Або фахівець розумніший і сильніший начальник з ним просто не справляється. Низький рівень компетентності керівництва це проблема організації. Якщо бажання позбутися від незручного співробітника виникає регулярно звільніть начальника. З іншого боку, бувають люди-антагоністи їм не можна працювати разом, добра від їх союзу не чекай.
  5. Співробітник негативно впливає на колектив. У народі кажуть: «Одна погана вівця все стадо перепсує». Найстрашніше, що іноді цього шкідника не видно. Проте, його необхідно терміново виявити і знешкодити звільнити. Деякі співробітники скаржаться, сіють негатив і песимізм, інші провокують конфлікти, треті налаштовують колег один проти одного, або проти начальства. Часто ці провокації відбуваються в курилці або на перервах, тому, за можливості, намагайтеся припиняти часті перекури. Інша причина: людина недозавантажена коли багато роботи, пакостити ніколи. Важливо одне - людина не працює сама і заважає працювати іншим. Вона може бути прекрасним фахівцем, але результат її дій буде руйнівним. Вживайте заходи збільшіть завантаження всім співробітникам і звільніть шкідника. Якщо людина за натурою інтриган, вона повинна піти.
  6. Співробітник виробився, втомився. Буває з кожним. Якщо співробітник цінний, то важливо не допустити кризи завжди хворобу легше попередити, ніж лікувати. Щоб критичний момент прогледіли, важливо вчасно дати співробітнику відпочити, змінити рід діяльності, надихнути новим проектом. Іноді втома і апатія можуть бути пов'язані з невдалим проектом. Тоді необхідно вдихнути впевненість і свіжі сили. Якщо співробітник перегорів, і надії на новий спалах немає, відпустіть його. Допоможіть йому знайти в собі сили, щоб звільнитися. Йому більше не по дорозі з вами.

Звільняти важко, тому це рішення часто відкладається. Керівники визнають, що затягувати зі звільненням завжди гірше і для співробітника, і для організації. Це погано впливає на колектив. Зрештою, звільняти все ж доводиться, але це відбувається набагато пізніше, ніж треба.